ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, декември 07, 2009

Маастрихт е вторият Париж


Имам всичко необходимо, липсва ми само нашата природа, признава студентът Стефан Желязков

Стефан Желязков (19 г.) е роден в града на липите - Стара Загора. Средното си образование завършва в езиковата гимназия „Ромен Ролан”. В момента следва първа година „Хотелиерство и ресторантьорство” в Маастрихт, Холандия. Ето какво разказва Стефан за преживяванията си в страната на лалетата.

Защо Маастрихт?
- Мечтата ми винаги е била да се занимавам с хотелиерство. Преди време се бях насочил към Швейцария, но сами разбирате, че цена от порядъка на 22 000 евро за година е нерелевантна. Съвсем случайно се натъкнах на документален филм за университета в Маастрихт и разбрах, че се нарежда на седмо място в света, непосредствено след швейцарските висши учебни заведения, като предлага същите високи стандарти на обучение. И ето ме тук!

Разкажи ни повече за града. Какво е характерно за него? Какво те привлича
и какво не ти харесва там?

- Уникален град! Маастрихт е вторият Париж! Град със собствен дух, изключителна
култура и пейзажи. Заведенията
почти не затварят (като в България е - купон до дупка). Има всичко, от което един студент има нужда.

Какви хора са холандците? Успя ли да завържеш трайни контакти с някого?
- Честно казано, градът, в който живея, няма нищо общо с Холандия. Всичко е построено с френски стил, атмосферата е жива, напомняща България. Хората, които живеят в Маастрихт, са от провинция Лимбург, която по начало е белгийска. Усеща се преплитане на култури у тях - френска, белгийска, холандска. В града има и много чуждестранни студенти, така че срещам хора от почти всяка точка на света, не само от Холандия. Като цяло жителите на Маастрихт са много креативни хора, много топли и отзивчиви!

С какви проблеми се сблъсква българският студент в чужбина?
- В началото мислeх, че липсата на красивите български жени ще ми се отрази, но впоследствие се уверих, че най-хубавите хора в света са събрани в Маастрихт. Относно проблемите – може би парите. Правя си сметката. Други проблеми нямам. Всичко е обяснено и добре организирано. Ако имаш въпроси – четеш и питаш.

Усещаш ли по-различно отношение от околните? В какво се изразява то?
- Много ми се радват! Всички са дружелюбни и отзивчиви. Никога не съм усетил по-хладно отношение само защото на държавата ни в момента не се гледа с добро око.

Какво ти липсва най-много от българското?
- Да си призная честно, не мога да кажа, че българското като цяло ми липсва. Тук има много български магазини, в които намирам всичко, което ми е необходимо, и ми напомня за дома. Това, което не намирам, е красивата българска природа – планините, езерата. Липсва ми и моят роден град – Стара Загора.

Работиш ли? Какви доходи са необходими, за да се издържа един средностатистически
студент в Холандия?

- Засега не работя, но започвам работа от другия месец в кетъринг фирми, които
организират сватбени тържества. Доходите са от порядъка на 10-15 евро на час. Работното ми време е в почивните дни, което е много добър вариант за един студент. Повечето от приятелите ми, които работят в подобни фирми, печелят около 120-140 евро на събитие. Холандците например получават задължителни 320 евро за следването си, чужденците обаче не сме облагодетелствани от този факт и започваме работа още с идването си тук.

Разпитват ли те за България? Какво им разказваш?
- Интересно е, че 60-70 % от хората, които срещнах, свързват България с морето. Тези, които са били в Слънчев бряг на почивка, казват, че за тях това място е невероятно красиво и евтино. Моя колежка от университета дори ме попита: „След като е толкова евтино в България, защо има толкова бедни хора?”. Говорил съм за България и с няколко преподаватели, както и с мениджъри на верига хотели. Всички те смятат родината ни за ужасно красиво място, което не заслужава подобно повърхностно отношение от страна на управляващите.

Колко либерална държава е Холандия?
- Не знам. Аз съм в Маастрихт! Маастрихт и Холандия, както вече споменах, нямат нищо общо според мен. Маастрихт е толкова по-вълнуващ!

Силвия Никлева

Няма коментари:

Публикуване на коментар