ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, декември 07, 2009

Малка студентска пица

Кризата, както непрекъснато ни се напомня, е навсякъде и няма да пропусне да бръкне в и без това скъсания джоб на университета. Понеже всички други нужди са крайно належащи, най-лесно е да се реже от стипендиите. Все пак ни обещават, че това рязане няма да е с най-голямата възможна ножица. А и нека не забравяме, че студентите по презумпция винаги са били две неща – свободни и бедни. Така че броят на тези, които имат право на стипендия, намалява, а този на хората, които ще имат право свободно да изразят недоволството си, се увеличава.

Но проблемът не е толкова в парите, а в мотивацията. Стипендия се дава на най-способните. Освен, че вече си натаманил нещата така, че без нея не можеш да платиш тока и интернета, тя е стимул да продължиш да даваш всичко от себе си. Защото противно на общото схващане студентите (а и всички останали) не могат да живеят само от честта и славата, че са номер едно.

Количествените натрупвания водят до качествени изменения. И когато има количествен дефицит, за качество също не може да става дума. Докато не се намерят средства за ефективна мотивация на студентите, на отличниците ще продължава да се гледа като на балами, които си губят времето, като ходят на лекции.

Денка Колева

Няма коментари:

Публикуване на коментар