ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, декември 07, 2009

Колега води национален отбор


Никола Каравасилев от ранните си ученически години се занимава с физика и по-специално - с астрономия. Сам развива таланта си, което не му пречи няколко пъти да пребори конкуренцията и да се класира за международни олимпиади. Тази година Никола също помогна на българския отбор по астрономия, но вече като ръководител.

Въпреки че все още е студент във Физическия факултет към Софийския университет, Никола беше поканен за първи път да води българския отбор по астрономия на Олимпиадата в Китай. Двамата с Алексей Стоев - директор на Национална обсерватория и планетариум в Стара Загора, поеха отговорността и заведоха в азиатската страна седем ученици, които представиха страната ни отлично. Отборът се върна с един златен и два бронзови медала. „Представихме се добре!” споделя студентът още на летището. Чувства се горд от успеха на отбор, част от който е и единственият български носител на три последователни първи награди на тази олимпиада – Момчил Молнар от Русе.

След като се завърна от Китай, Никола Каравасилев продължава следването си в университета. През лятото ще стане бакалавър и ще кандидатства за магистър, но не иска да учи в чужбина. Иска да помогне за развитието на науката в България и организацията на олимпиадата по астрономия.

Петя Каравасилева

Няма коментари:

Публикуване на коментар