ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

вторник, ноември 17, 2009

Светът не се побира между две корици

На 1 ноември си спомняме, че книгите, вестниците и словото изобщо са били ключът към нашето духовно израстване. Но днес глупостта, невежеството и апатията няма да изчезнат,
дори ако 4-5 милиона българи станат книжни плъхове. Няма да има работа за всеки, дори ако всички завършваме като пълни отличници.

„История славянобългарска” е книга, състояща се от не повече от 100 страници. Те обаче са били напълно достатъчни силата, вярата и свободата да се събудят в сърцата на милиони българи.

Днес вече имаме стотици хиляди романи, учебници по история, библиотеки и книжарници. Но Земята се върти дори когато спим и светът вече не се побира между две корици.

Американският писател-есеист Робърт Фългъм е написал: „Вярвам, че въображението е по-могъщо от знанието, че митът е по-могъщ от историята, че мечтите са по-силни от фактите.” Нашата история е доказала могъществото на мита, а световният прогрес – силата на въображението. Но пробуждането ни в утрешния ден зависи от свободата на нашите мечти. Както писател не се става само с четене, така и книгите ни казват само това, което някой вече е измислил.

Нека Денят на народните будители не бъде просто повод да си припомним, че трябва да четем, а да отпразнуваме силата на промяната, на новото, на това, което може да запали искрицата ни за живот. А то не се крие по прашните рафтове с книги, а вътре в нас.

Ваня Богданова

Няма коментари:

Публикуване на коментар