ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

вторник, ноември 17, 2009

Бъдещето на радио "Алма Матер" остава неясно


Радио „Алма Матер” се е доказало през годините като родилен дом за способни кадри, които впоследствие се превръщат в цвета на българската журналистика. И днес водещите медии живо се интересуват от живота на студентското радио, като постоянно привличат в редиците си проявилите се в него. Въпросът е може ли то да заживее свой самостоятелен, пълноценен живот, като заложи приоритетно на студенти в подготовката и реализацията на програмата и впечатли с интересна студентска тематика?

Истината е, че за един немалък период от съществуването си радиото звучи по-скоро невзрачно и вяло, не е близо до студентската душевност и проблематика. Прикачвайки преди време към автентичното си име добавката „Класик ФМ”, радиото неизбежно се вгради в единна плоскост с идея, която няма нищо общо със студентите. При все че класическата музика е абсолютна величина, чиято стойност е всеобщо призната, тя не кореспондира със студентските нагласи и мироглед, свикнали неизменно да се противопоставят на Стария ред, традициите, статуквото, класическата идея за нещата...

В резултат на това профилиране на радиото, юридически скрепено чрез договор с фирмата „Кантус Фирмус”, студентското го-во-ре-не за актуалните проблеми сякаш заглъхна, вече все по-малко млади хора желаят да вземат дейно участие в творческия процес.

На 13 октомври във Факултета по журналистика и масова комуникация(ФЖМК) се проведе среща-дискусия за студентската роля в радио Алма Матер, на която присъства и ректорът на Софийския университет Иван Илчев. В разговора той чистосърдечно призна,
че обликът и звукът на радиото не са адекватни на студентските ценности и че акцент в програмата не трябва да е музиката, а оригиналните сюжети и предавания на младите студенти. Беше представена нова програмна концепция, която предвижда повече време
за студентски проекти. Една от лансираните идеи е обучението по радио във ФЖМК да бъде интегрирано в радио „Алма Матер”.

От настоящото ръководство на радиото изразиха непосредствени забележки към предложената нова концепция. Според него досегашната практика показва, че студентите бързо се отказват от ангажиментите си в радиото и отиват в по-големи медии за пари. Освен това, дори да се внедрят упражненията на групите по радио в програмата на медията, това означава непълноценна изява за чуждестранните студенти. Не на последно място е опозицията „гонене на аудитория – представяне приоритетно на студентска тематика”, като избере ли се второто, се застрашава получаването на следващ програмен лиценз. Припомня се скорошен критичен доклад на СЕМ.

Ясно е, че въпросът опира до пари. Трябва да се изнамери една значителна сума, с която студентското радио да започне да функционира пълнокръвно, без да е притихнала
жертва на нечий комерсиален интерес. Парите са необходими, за да се осигури техническата база и изправността й, за да се плащат авторските права на звучащите песни, за да се дават заплати на тонрежисьорите. На срещата стана ясно, че някои студенти са готови да правят учебно радио, без да получават хонорари.

Жизненоважно е казусът да намери решение на факултетно ниво (ФЖМК). Или се прекратява договорът с „Кантус Фирмус” и се търсят пари за изцяло студентско радио, или се продължава по старому. Има и трети път: взаимен компромис и някакъв среден вариант, който обаче много прилича на онзи случай с жената, която „почти съвсем заченала”.

Студентите, като най-жизнена страна от проблема, също имат място на бъдещите срещи за изкристализиране на окончателния облик на радио „Алма Матер”. Нещо повече, те вече заявиха готовност активно и ангажирано да се заемат с правенето на студентската медия. Още през лятото беше обявен конкурс за концепции на нови предавания. Хората, чиито идеи бяха одобрени, чакат амбицирано да получат добронамерен картбланш, за да ги реализират. В крайна сметка радиоефирът на „Алма Матер” е свидна територия, която по начало им се полага, необременена от стари, порочни схеми, наложени стереотипи и самоналожили се авторитети. На хоризонта се задава един симпатичен, негласен и неформален колектив от импровизирани студентски медии – радио „Алма Матер”, телевизия „Алма Матер” и, разбира се - „Свободен вестник”.

Ние сме отговорни за техния живот!

Ангел Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар