ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, ноември 16, 2009

Голите крака не подхождат на академичността


Дрескод в университета – необходимост или безумие?

Нов правилник, който забранява дрехите с дължина над коленете, „зарадва” студентите от УНСС в началото на учебната година. Възпитаниците на ВУЗ-а получиха специален лист с указания при заверяването на семeстъра, според който трябва да забравят ходенето на лекции с къси панталони и поли.

Нуждае ли се и СУ от подобни мерки?
За да проверим как биха реагирали студентите на подобни промени в политиката на университета, обиколихме коридорите на Алма матер. След като доказахме, че не сме от секта, не искаме дарение и не предлагаме изгодни промоции, получихме доста интересни отговори.

„Всички жени с много къси поли и големи деколтета!”
Тази теза обедини по-голямата част от представителите на силния пол, които решиха, че това се отнася единствено до момичетата. Павел и колегите му първокурсници, които учат публична администрация, подкрепят твърдението си с желeзния аргумент „Така ни
харесва!”. Юлий от 3-ти курс пък смята, че „щом едно момиче има смелост и посред зима да тръгне така, нека!”.

„Дрескод – задължително!”
На другия полюс са магистрите Валерия и Теодора. Според тях „специално в университета трябва да се намери баланс – нито много официално, нито твърде разпуснато”. Подкрепя ги и Ивайло: „Във всички обществени сгради си има изисквания, все пак сме дошли да учим, не да се сваляме.”.

„Тук да не е църква или някоя ислямска държава”

Не липсват и студенти, които тълкуват подобна забрана като недопустимо ограничаване на личната свобода. „Пълна простотия, това да не е църква???” възкликна в отговор на нашия въпрос един от студентите. Второкурсничката Невена заема същата позиция - „след средното училище не може някой друг да налага на пълнолетни хора правила как да се обличат”.

Такива са настроенията сред студентите. СУ не планира промени в правилника си поне засега и оставя на своите възпитаници сами да определят външния си вид. Разбира се, може много да се спори дали стълбите при Христо и Евлоги Георгиеви са началото на моден подиум, който продължава и в отделните факултети, или старта на дългия път към знанието. Остава на Вас сами да решавате подхождат ли голите крака на академичността.

Галя Младенова
Ася Владимирова


Тъй като шокът покрай правилника за обличане на УНСС беше пълен, от екипа на “Свободен вестник” решихме да отделим няколко реда и на този проблем. На помощ се притече студентката Светозара Язовска, която е втора година специалност Икономика в Университета по национално и свободно стопанство.

Спазват ли студентите от УНСС новия правилник за облеклото в университета?
Честно казано, малко ми е трудно да преценя, тъй като навън така или иначе е много студено в момента. Не мога да погледна обективно на нещата в такова време, но за всеки е строго индивидуален този избор. Студентите знаят какви са правилата, знаят какво рискуват. Санкциите са наистина големи, така че може и да има някаква промяна в облеклото. Времето ще покаже.

Ти лично спазваш ли правилника за облекло в университета?
Долу-горе. Аз по принцип избягвам да нося блузи с твърде изрязани деколтета или къси панталони в подобни институции. Това за мен е проява на лош вкус. Не съм съгласна обаче със забраната за ¾-тите панталони. Това вече е прекалено.

Какви точно са санкциите?

Отнемане на студентските права за една година.

Защо до този момент не е имало подобни изисквания към облеклото на студентите?
Не съм сигурна. Студентите просто получаваме правилника и ако искаме да запазим студентските си права – спазваме го. Прави ми впечатление, че тази година в УНСС се опитват, като че ли, да затегнат нещата, което ще се отрази добре върху реномето на университета. Лично според мен обаче, за да настигнем европейските университети, са нужни реформи на съвсем друго ниво - начина на преподаване, на поднасяне на материала, в провеждането на изпитите и т.н. Необходими са реформи в образованието, не в облеклото! Дрехите може да говорят за същността на човека, но има много по-важни неща от тях. Трябва да има строги санкции за изучаван материал и може би – поведение на студентите, но за дрехи – звучи смешно.

Силвия Никлева

Няма коментари:

Публикуване на коментар