ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, ноември 15, 2009

Колегата скорпион - услужливият диктатор

Как виреят 12-те зодии в академична среда?

Безгрижният Овен: Не идва на лекции, защото е зает. Записва си само най-важните неща и след първите 5 минути вече мисли за нещо съвсем друго извън дисциплината. Няма срам и е нагъл преписвач. И вие можете да надзъртате в листчето му, но рядко ще намерите там нещо наистина полезно.

Стабилният Телец: Телецът е редовен, когато личният комфорт му го
позволява. Записва си всичко прилежно, но така, че само той да си го разбира. За него преписването е излишно усилие – ако е искал да се мъчи, e щял да си научи!

Шеметните Близнаци: Посещават лекциите, ако се сетят. Привърженици са на дистанционното обучение. Водят си записки, но накрая нямат представа какво са си записали. Винаги са информирани за всичко, но все нещо не са разбрали. Рядко използват пищови, защото приемат изпитите, за които не са учили, като поредната занимателна главоблъсканица.

Онеправданият Рак: Обикновено е разочарован е от следването си, защото е очаквал много повече човечност, много повече професионализъм, много повече академичност и... изобщо очаквал е много повече. Раците са винаги толкова старателни, че времето на изпит никога не им стига. Това ДЪЛБОКО ги огорчава.

Гордият Лъв: Идва на лекции, когато си иска. Винаги държи да блесне със знанията си. Няма по-нещастен от него, ако установи, че не е достатъчно подготвен и други могат да го изпреварят. Въпреки този си страх не се колебае да зареже ученето за последния възможен момент.

Старателната Дева: Тя е най-редовна на лекции. За разлика от близнаците, записките й са винаги прилежни и подредени. От нея валят въпрос след въпрос. Ако не знаете как да оформите библиографията на курсовата си работа, тя е вашият човек. Няма секретарка на света, която да й откаже услуга.

Симпатичните Везни: Везните са прилежни, но плахи студенти. Не преписват, защото нямат нужда. Винаги под- сказват обаче, защото са състрадателни същества, които вярват в равенството и правото на всеки да има поне 3-ка, но така и не разбират що е то конкуренция.

Мистериозният Скорпион: Скорпионите не бива да бъдат подценявани. Те са сред най-способните хора във вашия курс. Амбициозни, подредени и схватливи, винаги изпъкват сред останалите. Но това не им стига. Те искат да помогнат на всяка цена на колегите си. Помощта им понякога граничи с тирания.

Чаровният Стрелец: Рядко ще го виждате. Затова не го питайте нищо, свързано с учебния процес – той не е осведомен, но си има собствена теория по всеки въпрос и ще изложи всяка от тях пред вас - коя от коя по-шантава. Преписва като бесен, но никога не нахалства. Задоволява се с малко, защото знае, че и това му е много.

Примерният Козирог: За тях могат да се кажат само хубави неща. Откъдето и да ги пипнете, са изрядни и подготвени. Всичко, което учат, им е интересно и им се удава. Не изпускат лекция. Няма да ви подскажат на контролно, защото знаят какво значи „конкуренция”.

Мечтателният Водолей:
Той или ще е крайно разочарован като рака, или ще е във възторг. Привлечен е от всичко „висше”, пък било то и образование. Учи много, но само каквото го интересува. Мрази да слуша празни приказки, но да ги говори му се удава. Услужливостта му може да се мери само с тази на скорпиона.

Чувствителните Риби: Онова, от което се нуждаят, не е да препишат домашното ви по статистика, а морална подкрепа, защото всяко ново начало за тях е тежко изпитание. В замяна те ще ви отвърнат с привързаност и ще можете да разчитате на тях, щом се възстановят от първоначалните сътресения.

Денка Колева

Няма коментари:

Публикуване на коментар