ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, ноември 16, 2009

Наръчник за политическо самоубийство

БСП е странна партия. Макар че разни зложелатели я наричат преименувано БКП, тази политическа формация показва свой, уникален за световните мащаби облик. Да оставим настрана дясната политика, която тази лява партия носеше. Този политически феномен в най-новата вселенна история е вече стар хляб. Не съвсем актуален, но все пак по- скорошен момент в битието на червените беше последният им партиен конгрес. На пръв поглед нормална сбирка на хора, които се недолюбват, но там се роди една мисъл, която всички телевизии извъртяха по 10 пъти и въпреки това остана в сянката на цялостното събитие.

Сентенцията беше родена от Татяна Дончева. Странно, но факт, тя каза нещо важно и умно: „Обществото отчетливо ни мрази”. Доста логично, нали? Не е важна констатацията на очевидното – БСП винаги си тръгва от власт с псувни и протести. В известен смисъл това е партията, която или си тръгва с шут по задника, или се изнизва през задния вход. Въпросът е: Признавате провала си. И?

Този казус няма отговор. И това обяснява една от големите празнини в начина на мислене на родния политик. Да си признаеш провала не е само въпрос на чест. Това е равносилно на оставка. Дискредитираният, провалил се човек НЕ МОЖЕ да изпълнява представителни функции така, както куцият кон не може да участва в състезания. По-умно е да си невинен до доказване на противното, отколкото да се самозаплюеш.
Управлението е свързано повече със задължения, отколкото с права. И има едно основно правило: като си изкопаеш гроба, лягаш вътре.

Николай Гергов

Няма коментари:

Публикуване на коментар