ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 06, 2010

Парите, студентите и протестите



Приказка за едни 10 милиона лева...

В началото на настоящата година бюджетът на СУ беше намален с 6 млн.лева. Правителството реши, че може да „реже” още и допълнително намали финансирането с още 4 милиона. Всичко общо, дава сумата 10 млн.лева. Може би тази тенденция към намаляване на финансите на СУ щеше да продължи (докато бюджетът не се свие сам в себе си – като празен стомах на студент), ако не беше предприета една мярка. От нас.

11.05.2010 година Софийският университет „Св. Климент Охридски” излезе на протест срещу бюджетната политика на настоящото правителство към висшето образование. Той беше подкрепен лично от ректора проф. дин Иван Илчев, Академическия съвет на СУ, Студентския съвет на университета, студенти, учени от БАН и преподаватели. Основното искане беше свързано с това, да не се намаляват парите на университета. Просто за да може той да съществува.

Стълбите пред Ректората се изпълниха със студенти. Ректорът проф. дин Иван Илчев произнесе слово, в което открои причините за събитието. Студенти от театъра се търкаляха по стълбите, показвайки „светлото бъдеще”. И все пак присъстващите не бяха повече от 900-1000 (по моя преценка). Не искам да се меся в живота Ви, но в СУ учат хиляди студенти. Въпреки всичко СУ показа характер. Студентите носеха трансперанти с надписи „Стига сте орязвали бюджета за висшето образование”, „На пости не се живее и образованието не вирее”.

„Скръбна вест БАН 1869-2010, СУ 1888-2010”... Това беше посланието на един от надписите!

Как съкращаването на бюджета ще повлияе на студентите

Минус 10 милиона лева на първо място означава по-високи семестриални такси. Те могат да се покачат рязко и с много в опит на университета да намали дефицита си. Висшето образование ще стане недостъпно за мнозина от нас, ако това се случи. Просто таксите
няма да се увеличат спрямо възможностите ни, а спрямо нуждите на СУ.

Бюджетните съкращения могат да доведат до закриване на специалности. Страх ме е да мисля за стипендиите, чиито брой и размер заначително може да бъде намален (както знаем, през настоящата година намаляването на бройките стипендии се осъществи).

Учебните практики също ще пострадат сериозно. Да не говорим за студентски обмени, финансирани от СУ. В момента на подобен обмен може само да се надява някой, кандидатствал по европейска програма или по проект на чуждестранен университет.

Това е всичко. Дали проблемът ще бъде решен в полза на образованието? Това зависи от мен, от теб... от всички нас.

Страхил Василев

1 коментар: