ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 06, 2010

„Японистика” чукна 20-те

Не знам за вас, но, когато бях мъничка, обичах да си измислям буквички, представяйки си, че пиша на някакъв древен и странен език. Днес една от най-добрите ми приятелки учи японистика в СУ. а аз изживявам детските си емоции чрез нея с всекидневни въпроси.

Какво по-точно означава да следваш японистика в нашия университет? На първо място не просто учиш един непонятен език, ами надникваш в културата и бита на страната на изгряващото слънце. Японско странознание, съвременен японски език – фонетика, графика, лексикология, японското литературознание, дори японски приказки са едни от дисциплините, които се изучават в първи курс, преподавани от невероятни професионалисти.

Колко път обаче е трябвало да извърви японистиката, за да се присъедини към семейството на ФКНФ? Лектори, преподаващи японски са идвали в СУ още през 1983г. и именно тогава – 83/84г. се основава катедра Японистика, след което по-късно прераства в секция. Но като отделна специалност японистиката се обособява чак през 1990г. Учила тя, потила се 7 години, кандидатствала и я приели редовно. До днес, когато навършва 20г. – възрастта на преобладаващата част от първокурсниците в СУ. И като един самоуважаващ се първокурсник го отпразнува подобаващо – тъкмо 3 дни, за да има „яли, пили и се веселили”.

Кога, къде? Тържественото откриване бе в началото на юни с тържествена церемония, Международна научна конференция „България – Япония – Светът” и Бункасай – културен фестивал, подготвен от студентите от специалността. Гости бяха професори от страната и света, както и представители от японското посолство.

Ако искате да надникнете в този любопитен свят, както възнамерявам да направя аз, може да се сдобиете и с юбилейния сборник, включващ доклади от конференцията “България - Япония - Светът”, както и студентски проекти. Очаква се той да бъде подготвен за печат до края на месец юни 2010г.

Моника Балабанова

Няма коментари:

Публикуване на коментар