ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

събота, ноември 14, 2009

Плъхче се научава да чете в романа "Фирмин"


Досега „книжни плъхове” бяха само онези хора, които трудно могат да вдигнат носа си от книгата и едва ли имат друг дом освен онзи, разположен между лавиците в градската библиотека. Отскоро обаче това не е така, защото етикетът се превърна в действителен образ. Американският писател Сам Савидж вдъхва живот на мита за книжния плъх. „Фирмин” е първият роман на 67-годишния пенсионер от Южна Калифорния. Книгата описва
живота на грозен и недъгав плъх на име Фирмин, който се научава да чете. Това умение променя живота му. Той осъзнава, че светът е огромен и неприветлив. Разбира, че съществуването му е обречено на безсилие и самота единствено защото е имал нещастието
да се роди плъх. Единствено книгите дават шанс на Фирмин да създаде свой собствен свят, където има физическите способности на човек и възможността сам да чертае живота си.

Романът на Сам Савидж е носител на редица награди. „Фирмин” набира популярност толкова бързо, че в италианския вестник „La Republica” започна своя статия с думите: „Вече всички по-знават Фирмино или поне са чували за него”. Самият автор първоначално не вярва на успеха на първата си творба. Той споделя, че в началото е очаквал от книгата да се продадат не повече от 100 бройки. В момента Савидж вече е приключил втория си роман, за който обаче не е известно дали и кога ще излезе на български. Но на този етап Фирмин е напълно достатъчен. Срещата със симпатичното плъхче е интересна и със сигурност ще ви накара да се усмихнете поне няколко пъти.

Десислава Желева

Няма коментари:

Публикуване на коментар