ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

събота, ноември 14, 2009

Мариус отбеляза 40-тата си годишнина с нова пиеса и филм


На 15 октомври големият български актьор и режисьор Мариус Куркински навърши 40 години. Юбилеят му съвпадна с появата на най-новата му постановка - „Жените в народното събрание” по текстове на Аристофан, която е най-новото попълнение в програмата на Сатиричен театър - София.

По повод рождения ден на Мариус Куркински журналистът Георги Тошев засне документален филм за ексцентричния артист. Едната част от лентата представлява моноспектакълът „Сътресение”, погледнат зад кулисите. Втората част пък представя Мариус като режисьор. Заснети са моменти от работата и разговорите му с актьорите по време на подготовката на представление. Самият актьор признава, че смята себе си за скучен човек извън сцената. Споделя, че не се мисли за звездна личност и не разбира интереса към личния му живот. Въпреки това Георги Тошев смята, че във филма си е успял до голяма степен да проникне в душата и света на Мариус.

Мариус Куркински завършва актьорско майсторство за драматичен театър през 1993 г. в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Крикор Азарян. Пак там завършва и кинорежисура при проф. Георги Дюлгеров. Получавал е множество награди за актьорското си и постановъчно майсторство. Автор е на игралния филм „Дневникът на един луд”
по едноименната повест на Гогол. През март 2008 година издава на DVD моноспектакъла си „Сътресение”. Честит рожден ден, Мариус! Пожелаваме ти неутолима житейска и професионална жажда за нови хоризонти.

Десислава Желева

Няма коментари:

Публикуване на коментар