ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, април 06, 2009

Доживяхме първи април

Пролет пукна и в снежните преспи цъфтят кокичета. Дойде време да се събудим от зимния си сън и да направим мръсно на съседите. Докато правят пролетно почистване. Или казано иначе- да прочистим балканската си душа. С една дума- братя българи, когато четете това ще бъде най- малкото първи април.

Първи април се празнува по най- различни начини на най- различни места по света, но ако скучните традиции на англичани,французи и туземци са ви интересни, влезте в Google.com. Аз така направих. И през 2009 година не ми беше до това. Защото първи април е денят на шегата, забавната страна на това да те изиграят. А в нашата страна не е забавно да те изиграват. Дори боли. А ако не можем да се смеем над себе си, как ще оцелеем? Светът е оцелял, защото се е смял. Стигнахме дотук, но накъде ще тръгнем?



Сякаш повече от всякога имаме нужда от първи април. Имаме нужда от смях- неоправдан, нелогичен и неадекватен, но истински смях от дъното на душата. За да почувстваме, че още имаме душа или на български - човещинка.

Затова спрете да се криете в къщичките – кутийки и излезте навън, направете номер на съседа, после се прегърнете другарски. Истинският първи април ще премине без псувни и никой няма да се сърди. Никой няма да се чувства ощетен и ограбен (от съдбата), защото ще се намери поне един приятел, който да му скрои номер. На този ден хората си спомнят за околните. Този ден е българската прошка. Не празник, на който сме длъжни да кажем „Прощавам ти!” , а миг от историята, когато сърцето е отворено и бие свободно, защото на първи април злобата няма място.

Но да се върна към реалността. София е мръсен и мрачен град. Снегът е обгърнал пролетта. И ако тази гледка не ви е по вкуса, погледнете към хората около вас. Ако са весели- това е чудесно, споделете радостта им. Ако са в тон с града- първи април е шансът да направите живота им по- шарен. Това не е вашият ден, братя българи, това е денят на вашите приятели. И градът ще се оживи. И пролетта ще дойде. Като състояние на духа.

Както вече споменах, традициите по света, свързани с първи април, са скучновати. Но е редно да спомена как започва всичко. И не в коя държава. Не през коя година. А защо. Много небивалици са се превръщали в закони. И това е носело нещастие на хората. И вместо да търпят, те са намерили начини да се подиграят с нещастието си. Такава е историята в повечето държави- народът се надсмива над безумното си битие. А това е проява на човещина, проява на дух. Първи април е денят от годината, честван заради някой велик водач, а заради обикновените хора.

Усмихнете се, спомнете си за своите приятели и се усмихнете лукаво. Няма нужда да обмисляте и планирате. Забавлявайте се и живейте. Не губете човещинката, кацнала на ръба на многозначителната ви гримаса. Честит първи април!

Николай Гергов


Няма коментари:

Публикуване на коментар