ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, април 06, 2009

Стига жертви!

Хората отдавна започнаха да ръмжат. По животински. Да оголват зъби и наострят нокти срещу всекиго. Било и без причина. С разликата, че животното не убива без причина. Прави го или от страх, или за да оцелее. Къде е обаче онази точка на пречупване, когато съзнанието се замъглява до пълно извращаване и границите на човешкото рухват?
Когато видим как ръцете се превърнат в пипала на изрод от хорор филм, които обвиват жертвата и изсмукват безжалостно последните й глътки живот, как зениците се свиват дотолкова, че вече не пропускат дори една идея реалност, как съвестта заспива, разбираме, че живеем в мъртъв свят. Където нищо свято не е останало, където деца се пребиват от бой, колят се, изнасилват се. Четем за убити брутално момчета и момичета и за убийците им, техни връстници.

09.03.2004, Пловдив
Осмокласничката Маргарита Гергененова е намерена мъртва в асансьорното помещение на ул. „Кукуш”. В хода на разследването се установява, че Маргарита е удушена. Душенето е продължило близо половин час. Убийството е извършено от 15-годишните Антония Матева и Мария Дръндарова, които, след като убили приятелката си, я съблекли, продали телефона и дрехите й за 20 лева. След това седнали да пият кафе.
Момичетата правят пълни самопризнания и са осъдени съответно на 9 и 8 години затвор. След обжалване присъдите им са намалени с по година и половина.

25.11.2005, Ямбол
В блок 41 на жилищен комплекс „Златен рог” е открит трупът на 13-годишно момиче. Тялото, покрито с множество рани, е било затрупано с тръби в мазето на блока на жертвата. 18-годишният убиец прави пълни самопризнания за бруталното убийство.

15.11.2006, Плевен
4-годишно момиченце е намерено на сметището в село Буковлък. Детето е изнасилено и е починало в следствие на черепно-мозъчна травма.
След разследване се разкрива, че убиецът е бабата на момиченцето.
Наказанието за извършеното от Маргарита Баракова убийство е лишаване от свобода между 15 и 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на помилване.

10.09.2008, Варна
Младеж е намерен мъртъв в градинката на варненската дискотека „Тра-ла-ла”. Установено е, че смъртта е настъпила след жесток удар в слепоочието.

05.12.2008, София
Стоян Балтов, студент в Медицински университет, е удрян и ритан до смърт пред дискотека „Амнезия”. Разследват се няколко заподозрени лица, а трагедията дава началото на редица протести в цяла България.

17.12.2008, Благоевград
4 момчета на възраст между 14 и 19 години убиват с камъни 42-годишна жена.
Едно от тях прави пълни самопризнания

08.03.2009, Варна
Студентката от Варненския икономически университет Радостина Ефтимова е намерена мъртва в апартамента на приятеля си. По тялото й са открити над 50 прободни рани, които са нанасяни дори след настъпването на смъртта й. Главният заподозрян по случая е 21-годишният Георги Цветанов, син на варненския лидер на СДС и колега и приятел на жертвата.
По случая се води следствие.

Тръгнали сме надолу. Правим протести, издигаме лозунги. А продължаваме да се избиваме. Еволюцията е жалко понятие, което прикрива размиването, или липсата на ценности, и изострянето на животинското у нас. Деградацията пропива все по-дълбоко човешката същност. А и го прави все по-бързо. Ето: възрастовата границата на убийците пада – те са все по-млади, те са деца. Жертвите са все така невинни.
Питам се само още колко остава до момента, в който ще започнем да ходим на четири крака и какво... да се разкъсваме живи? Еволюция?


Десислава Желева

Няма коментари:

Публикуване на коментар