ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, април 06, 2009

Столицата на боклуците

Не, няма да говоря за кризата с боклуците в София. На всички им мирише, на всички им е неприятно и всички се оплакват – вкъщи, в тролея, в Интернет, на страниците на днешния печат и в централната новинарска емисия. Нека си говорим, но не за кризата, а за боклуците.

За чистоплътността на софийското население

В София през работните дни пребивават близо три милиона души. Сериозна цифра даже за мащабите на по-големите европейски държави. Тези хора работят, учат, живеят и най-вече произвеждат отпадъци на територията на града. Тази ситуация е на лице във всеки голям град, но у нас има и някои по-специфични моменти. На първо място, на много граждани им липсва необходимото възпитание по отношение на чистотата извън пределите на дома. В резултат на това торби с битови отпадъци летят през прозорците, а въведената през 2004 г. система за разделно събиране на отпадъци работи с по-малко от 50 процента ефективност. Картината се допълва от устойчивата практика да се използват опаковки, които не се разграждат в природни условия. София не е само град за живеене – има хиляди различни производства, тече непрекъсната строителна дейност. Фирмите в тези отрасли невинаги могат да си позволят да извозват самостоятелно отпадъчните продукти от дейността си, а тези с възможности рядко имат нужната воля.

„Работим върху грижата”

Всичко това се превръща в сериозен, но преодолим проблем за общината. Нормално работеща система за събиране и обработка на отпадъците е в състояние да се пребори с всеки град, а налагане на по-солени глоби рано или късно ще дисциплинира бизнеса и гражданите. В София, обаче, боклукът няма къде да отиде. Жителите на Суходол в продължение на три години се борят за доказване на очевидното – място за нови отпадъци в квартала им вече няма. Сметището трябваше да бъде заменено от модерна технология за балиране и преработка на боклука, но в крайна сметка решението на проблема изглежда насрочено за неясното бъдеще. Балите софийска смет направиха национално турне, за да приключат на поредните „временни“ площадки. В същото време жизненоважният за столицата завод за преработка на отпадъци тъне в мистерия. Знае се, че ще бъде в района на гара Яна; знае се също, че в момента тече процедура по проучване и изготвяне на проект. За срокове не се говори.

Кинти за смет

Омагьосан кръг, в който всички са виновни и никой няма вина – гражданите замърсяват безогледно, а общината не си дава много зор в търсенето на начин за преработка на боклука. В тази система най-привлекателна е ролята на посредника, на този, който опразва вашата лична кофа и пренася съдържанието й на общинското сметище. Без този елемент системата не работи и градът просто потъва в смрад. Боклукчията е нужен и може спокойно да се пазари за своята цена като знае, че рано или късно ще си получи исканите пари. Не е случайно, че желаещите да се изявят на това поприще са много и или са с любопитна история като „Новера“ (наследила чистилите до скоро столицата „Волф“ и ДИТЦ на Румен Гайтански - Вълка) и „Титан“ (помещавала се за известно време на един адрес с фирмите на Евелин Банев - Брендо) , или са част от мощни консорциуми като австрийската „Заубермахер“. За други населени места в други държави хората са казали, че мафията по правило управлява боклука, не е прекалено ясно дали това важи и за София. Ясно е, обаче, че в случая говорим за много пари и силен инструмент за политическо влияние в година на изборите.

***

Нека кажем и няколко думи за самата „криза” – едни хора са на път да загубят едни пари и затова изнудват други хора, които пък съвсем скоро ще имат още повече власт и пари. По-политически коректно от това не може да бъде.

Явор Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар