ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

събота, юни 05, 2010

Футболистите ни с титла в Истанбул и трети в София

Отборът играе срещу Русе на републиканско

Мъжкият футболен отбор на Софийския университет зае трето място в крайното класиране на студентското първенство в столицата. По този начин възпитаниците на треньора Георги Игнатов си извоюваха правото да продължат във фазата на директните елиминации на републиканското първенство, които ще противопоставят на футболния терен университети от цяла България.

Преди началото на пролетния полусезон нашите момчета имаха редкия шанс за първи път в историята на надпреварата да се преборят за титлата. В крайна сметка малко не им достигна да се окичат със златните медали. Без проблеми бяха регистрирани разгромни
победи над ВТУ (4:1), ВСУ (10:1), МУ (8:1) и НБУ (4:0). Дерби срещата срещу силния състав на АМВР завърши при резултат 1:1, като двата отбора си размениха по едно полувреме. През първата част „полицаите” откриха, но след почивката СУ изравни, а до края изпусна редица шансове да се поздрави с краен успех. Всъщност мачът, който решително препъна момчетата на Георги Игнатов беше срещу традиционно неудобния противник УАСГ, който тази година се свлече назад в крайното класиране. СУ загуби с 0:1, като изнесе най-безличното си представяне за целия сезон. Така в крайна сметка отборът на Алма Матер взе бронзовите медали – на две точки от втория НСА и на три от първенеца МГУ. Четвърти и също с промоция за републиканското остана ТУ. Победа срещу УАСГ на практика щеше да значи шампионска титла за тима на СУ, тъй като при равни точки с МГУ нашите имаха предимството от спечеления директен двубой с „миньорите” – 1:0 още в първия кръг.

Мъничко не стигна на момчетата да станат шампиони. Успехът наистина щеше да е сериозен и да остане в историята. Една конкретна грешна стъпка обаче им попречи. Отборът на УАСГ сяка беше подценен, настроението в колектива беше за лесна, рутинна победа и това се превърна в препъникамък за шампионските амбиции на нашите. При все това трябва да се признае, че втора поредна година СУ прави силен сезон и неизменно намира място сред челниците. Заслужават да бъдат отличени всички състезатели от ядрото на формацията – капитанът Станислав Губеров, вратарят Ивайло Драгиев, защитниците Димитър Ялъмов, Кристиян Бангеев, Живко Желев, Мариян Зоров, халфовете Димитър Чолев, Мартин Илиев, Благомир Александров, нападателите Светослав Кацаров и Ивайло Пантелеев, чуждестранното присъствие в лицето на Николаос Карикис, Трайче Пенков и Реджеп Йегит, разбира се наставникът Георги Игнатов и всички останали, записали повече или по-малко участие в срещите.

Тегленият жребий определи Русенския университет за съперник на СУ в плейофа на републиканското. Двубоят се игра след редакционното приключване на броя – на 28 май в Севлиево. Останалите двойки са МГУ срещу Пловдивски университет, НСА срещу ЮЗУ Благоевград и ТУ срещу ЕКИУ Пловдив. Победителите в тези двубои ще оформят финална четворка, а полуфиналите и финалът ще се изиграят между 1 и 3 юни в града под тепетата.

Като прекрасен завършек на редовния сезон и прелюдия към сблъсъците от елиминационната фаза на републиканското първенство дойде и триумфът на момчетата в ежегодния спортен фестивал в Истанбул. В груповата фаза бяха записани победи над домакините от Богажичи с 4:1 (с голове на Ялъмов – 2, Карикис и Камджилов) и над Сейнт Жозеф (Ливан) с 3:2 (Ялъмов, Губеров и Камджилов), както и равенство 1:1 (Кацаров) срещу университета на Гранада (Испания). В полуфинала беше преодолян тимът на Брашов (Румъния) с минималното 1:0 (Ялъмов), а на финала отново бяха повалени домакините от Богажичи след равенство 0:0 в редовното време и победа 4:2 след изпълнение на дузпи. Точни от бялата точка бяха Ялъмов, Губеров, Кацаров и Здравков, а вратарят Драгиев спаси две дузпи. Димитър Ялъмов се изяви като умел голмайстор с цели пет попадения в противниковите врати. Така в третото си участие на майския фест, след досегашни второ и пето място, СУ най-накрая се поздрави с отличието за най-добър отбор на турнира.

Така един успешен футболен сезон е към своя край, макар и да остава чувство на разочарование от изпуснатото първо място в столичното първенство. Но пък титлата в Турция ознаменува добрите игри на момчетата и даде надежди за призово място и на републиканското първенство.



Ангел Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар