ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

събота, юни 05, 2010

Море по време на криза


Е-е-е, е-е-е-е-е. И замириса на море. Е-е-е, е-е-е-е-е. Да, да, ама не.

В днешни времена на тежки финансови кризи и още по-тежки финансови задължения тази морска песен се забива като нож в жадното за плаж и слънце сърце. Топлите месеци обаче идват, а с тях идва желанието за пясък в обувките и отнесени от вълните бански. И ако джобът ви е изтънял, а нощем бълнувате плажа в Шкорпиловци, имам решение за вас – вижте моите топли-топли пандишпанови идеи за това как да изкарате едно незабравимо морско лято в градски условия и не, няма нужда да ми благодарите, приемам само шоколадови бонбони и ванилов сладолед.

Вие обичате соленото море. Но тъй като то е далеч, бензинът е скъп, хотелите – и те, нищо не губите да си докарате морето вкъщи. Първото и най-важно – близко ви е и няма да въртите километраж. Второ – няма да плащате наем за стая, вие вашата си я ползвате толкова години и една стотинка не сте си платили за това. И трето – Черно море е общо, а това у вас си е само ваше!

Хубаво е поне да имате вана. Но ако нямате – не унивайте. Сигурна съм, че в някой килер грижливо пазите бебешкото си корито. Е, може да ви е малко тясно, но пък навява мили спомени. Водата от чешмата е студена, но пък е евтина. Ще си представяте, че се къпете сутрин рано в морето, когато водата още не се е затоплила. Ваната/коритото следва да бъдат изнесени на детската площадка в близост до местожителството ви, където има хем пясък, хем бурни деца, които да ви го хвърлят в очите, хем баби, които да ви обсъждат. Е, вярно е, че на истинския плаж баби-германки обсъждат телесата ви, а на детската площадка баби-партизанки обсъждат вашия курорт от подръчни средства в центъра на София, но това не бива да ви натъжава. Дори напротив – мотивирайте се! Тръснете два-три пъти със солницата във водата, разбъркайте хубаво, все едно вълноломът идва, вземете една маруля и си я резнете във водата на водорасли. А след употребата с малко оцет става салата един път.

Опънете хавлиената си кърпа без да ви пука, хем ще хванете тен, хем можете да си хванете и някоя самотна майка. Нищо не ви пречи да си вземете една бира за 60 стотинки, а за дамите - специален летен коктейл от компот от джанки (реколта 2006).

Вашето градско морско лято ще бъде хубаво, ако вие си го направите такова. Пък и кръчмите в града са същите като тези на морето – тарикатите са все едни, боят си е все един, водката – и тя. Хубаво нещо са летните почивки... Но преди да се впуснете в тях помнете най-важното – за да стигнете до ваканцията, трябва първо да прегазите сесията! Мачкайте наред! :)

Десислава Нeдялкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар