ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

събота, юни 05, 2010

Фехтовката не е само за аристократи


Фехтовката в СУ няма нужда от реклама: всеки, който се е опитвал поне веднъж да стигне до заветните списъци с групите, знае, че местата за този спорт свършват за отрицателно време. И ако мотивите за решението ви са били, че хич няма да си давате зор, длъжни сме да ви разочароваме - фехтовката не е правилният избор за: хора със слаби колен, хора, които успяват да намерят и да се блъснат в единствения уличен стълб, хора, склонни към самоубийство, зиморничави хора (залата си пада студеничка), дезориентирани хора... Мъничка утеха: пишещата тези редове притежава всички гореизброени достойнства и не само, че не е убила никого (засега!), а и дори е отличничка с рапирата.

При все това, фехтовката в Алма матер има какво да предложи дори и на най-апатичните и предубедените – стига да се справят с откриването на залата (в стадион „Академик“ до зала „Фестивална“). До нея се стига като изкачите нещо като кула, която не е много добре осветена, но какво пък – знаем, че фехтовката е аристократичен спорт.

Като изключим няколкото дребни неудобства (като скосения таван и съблекалните в залата), занятията по фехтовка протичат много приятно. И двамата преподаватели – гл.ас. Филип Шабански и Жеко Маринов - са изключително разбрани и приятни личности, които освен, че ще ви запознаят с АБВ-то на спорта (като как се стои в правилен ангард, разликите между шпага, рапира и сабя, четири от основните защити, защо левичарите са по-привилегировани във фехтовката и още много), ще ви развличат със забавни истории. Ще разберете, че сценичният бой от „Дон Жуан“ в Народния е мислен именно от тях и че Деян Донков е истински запален по сабята (все още не сме го засичали в залата, но вие може да имате повече късмет). Ако идвате в някоя от следобедните групи (понеделник-четвъртък от 14 и 15 часа), може да имате шанса да се насладите на истински бой между преподавател и някой от напредналите ученици – вярно, не е толкова зрелищно като по филмите, но там пък има монтаж. А и е доста по-трудно. Но и вие няма да минете, без да се поизпотите: тренировката задължително
включва десетина обиколки на залата плюс няколкоминутна разгрявка. Ако все пак изберете фехтовката, няма как да сбъркате, защото излизането с усмивка и положителни
емоции от залата е гарантирано.

Елена Геренова

1 коментар:

  1. За сведение на всички желаещи, без значение за пол г-н Филип Шабански се е регистрирал в сайт за зпознанства (elmaz.bg). Той търси извънбрачна връзка за да рзанообрази скучния си живот, така че всички желаещи са добре дошли.

    ОтговорИзтриване