ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

четвъртък, февруари 03, 2011

Виртуална арт разходка

Най-новият проект на компанията "Google" примамва любителите на изкуството, които нямат възможност да посетят някои от най-известните музеи в света. Без да напускат дома си артценителите могат да влязат в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, Националната галерия в Лондон, да се разходят в коридорите на двореца "Версай" в Париж или в Ермитажа в Санкт Петербург, както и да разгледат музея на Ван Гог в Амстердам или музея Кампа в Прага и др.

Проектът е разработван в продължение на 18 месеца. Камерите на "Google" са записвали 360-градусови изгледи на 17 световни музея. Заснети са над 1000 картини, като получените репродукциите са с изключително високо качество. Всеки от участващите музеи е избрал един шедьовър, който да бъде представен с много високо качество. Седемнадесетте творбите могат да се гледат под лупа, с увеличение, позволяващо да се изследват детайли, който са недостъпни за невъоръжено око. Сред такива избрани творби са “Раждането на Венера” на Ботичели, “Звездна нощ” на Ван Гог, “В консерваторията” на Едуар Мане.

Още по-голямо удобство е и публикуваната подробна информация за картините и за художниците, която компанията предоставя на сайта www.googleartproject.com .

Петя Каравасилева


Няма коментари:

Публикуване на коментар