ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

четвъртък, януари 14, 2010

В НДК има повече желязо от Айфеловата кула


Изобилие за ловците на печати в София

Сесията е в разгара си. Изпитите ме въвличат в изтощителен маратон.

Нямам време. Ама за нищо. Това сигурно са мислите на всеки студент.

Жадувам мига, в който цялата одисея ще завърши и ще мога да правя каквото наистина ми харесва. Искам най-после ще попълня колекцията си печати от 100-те национални обекта със забележителностите в София. Изготвила съм си дори план.

Ще тръгна последователно, следвайки номерацията в книжката. Извадила съм си кратка и най-основна информация за адреси, работно време и такса за вход на обектите. Ще я споделя за ентусиасти като мен.



Номер 58 е Националният исторически музей. Намира се на ул. „Витошко лале“ №16, от ноември да март може да бъде посетен в часовете между 9 и 17.30, но имайте предвид, че касата работи само до 16,45. Входът за студенти е левче, ако искате да снимате с фотоапарат обаче, пригответе 10, а с камера – 80. За да стигнете до там, можете да разчитате на автобуси 63 и 111, тролейбус 2 и маршрутно такси, познато в студентските
среди като маршрутка , 21.

Ако искате да знаете още нещо, сайтът на музея е на ваше разположение – www. hystoriumuseum.org

Номер 59 е една от емблемите на София, особено добре позната на учащите във Фармацевтичния и Журналстическия факултети на Софийския университет, а именно храм-паметник „Александър Невски“ с криптата. Работното време на храма е от 7 до 17.30, а на криптата от 10 до 18. Почивният ден е вторник, не избирайте него за посещение. Входна такса няма.

Номер 60 – Национален църковно историко-археологически музей при „Светия синод“ – намира се в сградата на Богословския факултет на Софийския университет, на пл. „Св. Неделя“ откъм „Шератон“. Работи всеки делничен ден между 9 и 17 часа. Входът е свободен.

Под номер 61 е Национален дворец на културата. Едва ли има някой, който да не го знае, но все пак – пл. „България“ № 1. Според сайта в сградата има повече желязо, отколкото в Айфеловата кула. За въпроси НДК има информационен център, звънете на 916 6300 и 916 6400. Няма такса за вход. А ако желаете да посетите културно събитие, телефоните на билетния център са 916 6369 и 916 6368.

За ценителите на изкуството или просто за ловците на печати е обект номер 62 - Националната художествена галерия, пл. „Батенберг“ 1. Работно време от 10 до 18, почива в понеделник. За студенти билетът е 3 лв. Ако желаете, посетете сайта – nationalgallerybg.org

Етнографският институт с музей при БАН е 63 според броенето в книжката. Зимното работно време е от 10 до 17, изключва понеделник. Местоположение: „Раковска“ 6А. За информация - 988 41 91 или ethnography.cc.bas.bg.

На 64 място в списъка е Национален музей „Земята и хората“. Отворен е от вторник до събота от 10 до 18 часа. Адресът му е булевард „Черни връх“ № 4, студентската такса е 1лв.

Номер 65 е отреден за Национален природонаучен музей при БАН. Намира се на бул. „Цар Освободител“ 1, а в интернет на адрес: nmnhs.com. Експозицията е отворена за посещения между 10 и 18 всеки ден, а научният отдел – в делничните дни между 8.30 и 17. Хората, правили сайта на музея, са се смилили над незнаещите и са посочили транспорт:
-автобуси 9, 94, 280 и 306-спирка „СУ Свети Климент Охридски“;
-тролейбуси 1, 2, 4, за № 9 – спирка „Площад Свети Александър Невски“, № 11 - спирка „СУ Свети Климент Охридски“;
-трамваи: 1, 2, 7 - спирка „Площад Света Неделя“, 20 - спирка “Националната
опера“;
-метростанция „Сердика“.
Телефонът на билетната каса е 988 51 15.

Музей на историята на физическата култура и спорта в Националния стадион „Васил Левски“ е с цифра 66. Работното време е от 10 до 12 и от 14 до 17 без събота и неделя. Входът, които трябва да платите, е левче, а адресът е бул. „Евлоги Георгиев“ № 38.

Следва Археологическият институт с музей при БАН. Номерът е 68 (не, не е грешка, 67 е запазен за гр. Хисар по необясними за мен причини). Данните, с които разполагам за института са адресът – реалният - ул.“Съборна“ 2 и виртуалният - naim.bg, както и телефонът на централата – 988 24 06.

Най-забавният обект за мен е Зоологическата градина, номер 69. Той е вече в списъка с посетените места (Ура!) ; намира се на ул.“Сребърна“1, работи от 09 до 17 през зимата, таксата, както сама се убедих, е само 1лв., а ако ви трябва телефон за контакт – 868 2043. Сайтът е направен весело, струва си да се посети – zoosofia.eu.

70 е числото на Национален музей „Боянската черква“ в кв. „Бояна“, ул. „Боянско езеро“№1-3. Работи през зимните месеци от 9 до 17, без понеделник. Може да се стигне до там с автобуси 64 и 104 и маршрутно такси 21.

Ред е на номер 71 и храм “Света София“, намиращ се на ул. „Париж“ 2, близо до пл. „Свети Александър Невски“. Отворен е между 10 и 17 часа през зимата. Понеделник е почивен ден.

И последният, четиринайсти в столицата, е обект под номер 72 в книжката за печати. Това е Софийска синагога и исторически музей към нея. Намира се на „Екзарх Йосиф“, малко зад Халите . Работи в делничните дни от 9 до 13.30 и от 14 до 16.30.

И един бонус обект – той не се подвизава в моята книжка, но доколкото разбрах, го има в някои – Националният политехнически музей – ул. “Опълченска“ № 66, отворен е от 9 до 17, без събота и неделя.

А, ако броите Витоша към София, идете и на Черни връх за пълен набор печати.

Това са всичките ми бележки, ще се радвам да са ви бъдат полезни. Информацията е от официалните сайтове на обектите, които имат такива, за останалите – активно проучвах из „Гугъл“.

P.S. Дано резултатите от сесията да са толкова приятно вълнуващи, колкото и мисълта за пътешествие из София с туристическа книжка в ръка.

Анета Стефанова

Няма коментари:

Публикуване на коментар