ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

четвъртък, януари 14, 2010

Трансферите на Левски и ЦСКА са приказки от 1001 нощ


Двата български гранда се превърнаха в сергии, играят на „тука има тука нема“

Трансферите през зимната пауза на Левски и ЦСКА са досущ като приказки от 1001 нощ. Красиви истории, силни отбори, сигурна титла, мечтани играчи – с това може да се определи накратко положението и в двата клуба.

Веднага след като завърши първият дял на родния футболен шампионат, двата гранда в България започнаха да се облизват за нови играчи от нашенски отбори. Интересното е, че и Гонзо, и Любо Пенев погледнаха към едни и същи играчи, например Мирослав Антонов
и Борис Галчев. И двамата наставници търсят нови кадри, които да освежат или нападение, или халфова линия, или да заздрави защитния вал. В надпреварата се включиха Черно море, Черноморец и Славия, единствено Литекс ще заложи на настоящия си състав и ще гони титлата с Нифлор, Христо Янев, Дока и компания. Вили Вуцов успя да привлече в редиците си универсалния играч и цел на грандовете Даниел Пеев, а Краси Балъков се стреми с всички сили да привлече бразилеца от Локо (Пд) Даксон да Силва.



В крайна сметка Георги Иванов успя да уреди нападателя на Спортист Своге Миро
Антонов, известен с прякора си Малкия Чилик. Той дори ще носи същия номер (19), с който се подвизаваше и таранът Чиликов преди години на „Герена“. Освен него на стадион „Георги Аспарухов“ акостира и легендарният халф Сашо Александров – Кривия. Феновете го посрещнаха с противоречиви чувства, тъй като политиката на Гонзо за подмладяване на отбора отиде в съвсем различна посока. Но, като се замислим, точно Кривия е подходящ в момента за Левски, защото шампионите имат нужда авторитет в средата на терена, който да помага и в защита. Георги Иванов обеща чужденстранни класни попълнения. Дали ще се стигне до това времето ще покаже, а също и желанието на собственика Тодор Батков да даде пари за такива футболисти.

По този въпрос адвокатът се опита да замаже финансовото положение в клуба, като едва ли не заповяда на Гонзо да продава сините звезди, а парите от евентуалните трансфери да влязат в касата на „Герена“. Интереси имаше към Дарко Тасевски, Живко Миланов, Георги Сърмов и Христо Йовов, но засега до нищо конкретно не се стигна.

В лагера на вечния враг ЦСКА положението е почти идентично. Скандалите на „Армията“ са една от причините да се търсят нови отбори на част от армейците, като в същото време целта е да се привлекат нови, класни играчи. Футболистът на Пирин Борис Галчев е сред спряганите имена. Другите почти сигурни „новаци“ при 31-кратните шампиони на страната са македонският национал Игор Митрески и румънецът Даниел Панку. От „Българска армия“ се бориха и за подписа на тарана на Олимпик Марсилия Елиът Гронден, но той отхвърли тяхната оферта и се обвърза с друг тим. На ЦСКА много липсват Иван Стоянов и Маркиньос, които правят разликата с останалите съперници, но тимът се нуждае от здрава и стабилна защита. Попов и Виданов са двойката централни
бранители, заради които се стигна до нелепи поражения и загуба на точки в първенството.

За Тодор Тимонов и Кирил Котев имаше оферта от чилийския гранд Коло Коло, Мишел Платини е спряган за корейски отбор, а Костадин Стоянов за отбори в Украйна и в Англия. И отново всичко е заради запълване на дупки в бюджета и покриване на различни дългове.

Двата български гранда се превърнаха в сергии, играят на „тука има, тука нема“ и ако някой надцака другия, толкова по-добре. А целта е една – участие в европейските
клубни турнири, където още дълго време ще се излагаме и ще оправяме головата разлика на другите отбори. Защото един тим се гради с търпение и постоянство, а не на всяка цена да имаш всичко на секундата. А Левски и ЦСКА ще продължават да се кичат по донкихотовски с титлите "евробоец" или "евроидиот".

Виктор Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар